Katekankaiden haitat

Oletko perustamassa perennapenkkiä tai mansikkamaata? Neuvooko ohje käyttämään maanrakennuskangasta istutuksen alla, juuriestettä sen reunoilla ja katekangasta sen päällä?

No, toivottavasti mikään ohje ei sentään ihan näin neuvo!

Katekankaiden haitat alkavat olla jo useimpien tiedossa, mutta edelleen monissa ohjeissa niiden käyttöön kannustetaan.

Miksi puutarhakankaat ovat haitallisia? Tämän artikkelin luettuasi tiedät!

Saat myös helppoja vinkkejä millä voit ne muovikankaat puutarhassa korvata.

Mitä puutarhakankaat ovat?

Puutarhakangas on yleisnimitys erilaisille viherrakentamisessa käytetyille kankaanomaisille materiaaleille.

Puutarhakankaita ovat siis kaikki puutarhamyymälöissä myytävät katekankaat, maanrakennuskankaat, suodatinkankaat, juuriesteet, mansikkakankaat jne.

Erona näillä on lähinnä paksuus, materiaali on lähes poikkeuksetta jotain poly-valmistetta, eli siis muovia. Osa on valmistettu suoraan fossiilisista aineksista, osa kierrätysmuovista.

Onneksi markkinoilla on nykyään myös tarjolla ekologisempia vaihtoehtoja. Puutarhakankaita on valmistettu jo esim. paperista tai kasvikuiduista.

Näiden käyttö ei ole ympäristölle niin haitallista, jos mitään kankaita nyt ylipäätään on tarve puutarhassa käyttää. Muista kuitenkin aina tarkistaa valmistusmateriaalit, ovatko ne todella kokonaan orgaanisia ja biohajoavia.

Katekankaiden haitat

Puutarhakangas – näkymätön ympäristöriski

Katekankaiden haitat

Puutarhakankaiden tarkoitus on yleensä kasvien kasvun rajoittaminen, mutta myös maa-ainesten erillään pitäminen tai kosteuden säilyttäminen voivat olla tavoitteena.

 

Miten kankaat sitten tavoitteen täyttävät?

 ✅ Katekankaiden (eli kaikki maan päällä katteena käytettävät kankaat) idea on estää rikkakasvien kasvu alhaalta päin. Ne siis parhaimmillaan ehkä estävät juuririkkakasveja.

❌ Katekankaat eivät kuitenkaan estä siemenrikkoja millään tavalla ja suurin osa rikkakasveista leviää sekä juurillaan että siemenillään.

Juuriesteiden tarkoitus taas on estää juurien tunkeutumista esim.  istutukseen tai istutuksesta pois. Ne toimivat näin joitakin vuosia.

❌ Koska juurieste asennetaan maakerrosten alle, se haittaa sekä veden, ravinteiden että maaperämikrobien liikkumista maakerroksissa. 

❌ Kun se ei enää tehtävässään toimi, sen poistaminen maan alta on erittäin haasteellista ja harvoin onnistuu ehjänä.

Maanrakennuskankailla ja suodatinkankailla erotetaan yleensä maa-aineksia toisistaan.

Sama ongelma kuin em. juuriesteellä, haittaa maan vesi-, ravinne- ja mikrobitaloutta. Ja on ihan yhtä vaikea poistaa sieltä maakerrosten alta.

 

Kaikissa näissä kankaissa on yksi iso ja huolestuttava ongelma: ne hajoavat kaikki jossain aikahaarukassa mikroskooppisiksi hiukkasiksi.

Nämä mikroskooppiset muovipalat päätyvät ensin maaperään, missä ne vaikuttavat haitallisesti kasvien kasvuun ja maan ekosysteemiin.

Ne kulkeutuvat myös sekä liikkuvien eliöiden mukana että veden mukana laajalle alueelle ja lopulta vesistöihin. Vesistössä ne aiheuttavat uhan vesieläimille ja vesistöjen ekosysteemeille.

Lopulta mikromuovi päätyy ihan kaikkialle! Sitä on jo löydetty paitsi järvistä, lammista ja merestä, myös madoista, kaloista ja jopa ihmisen verisuonista!

Miksi puutarhoissa kankaita sitten käytetään??

Kotipuutarhurin pääsyy puutarhakankaiden käyttöön on helpottaa puutarhanhoitoa.

Niiden toivotaan vähentävän kitkemis- tai kastelutarvetta. Toisinaan niiden toivotaan myös helpottavan perustamistöitä esim. uudelle kukkapenkille.

Vaikka kankaita näihin toimivina ratkaisuina markkinoidaan, niiden haitat ylittää moninkerroin hyödyt.

Olen itsekin kyllä tähän lankaan mennyt ja käyttänyt kankaita omassa puutarhassa mm. yrttitarhan käytävillä, mansikkamaalla sekä hyötytarhan pohjalla kuorikkeen alla. Nyt nämä hairahdukset on jo korjattu, mutta urakka oli aika hirveä.

Tässä mallia, miltä näyttää ”rikkakasvien torjunta” kankailla…

Katekankaiden haitat - poistaminen

Toimivuuden kannalta ongelma on siinä, että rikkakasvit voivat itää ja kasvaa katekankaan läpi aivan helposti. Ja kun ne tekevät niin, ne onkin sitten paljon vaikeampi poistaa kuin, jos katekangasta ei olisi käytetty ollenkaan.

Yläpuolelta rikat tarttuvat kankaaseen kiinni niin kovasti, etteivät ne edes kuolleena ja kuivana lähde siitä irti!

Kuten yllä kuvissa näkyy. Viime kesänä hävitimme 5 vuotta lavojen päällä kuivuneet mansikkakankaat, joihin kiinni kasvaneet rikat olivat edelleen tiukasti kiinni kankaassa!

Lisäksi kankaat haittaavat maan luonnollista ilmavuutta, veden ja ravinteiden kulkua sekä maaperämikrobien toimintaa.

Tämä aiheuttaa pidemmän päälle kasveissa pahoinvointia, lisää tuholais- ja tautiherkkyyttä, voi pilata talvenkestävyyden jne.

Kokonaisuutta ajatellen, puutarhakankaiden käyttö kotipuutarhassa on tarpeetonta ja siitä on aina enemmän haittaa kuin hyötyä.

Luonnonystävän valinnat

Onneksi on olemassa monia muita ja parempia keinoja helpottaa pihan istutusten rakentamista ja hoitoa!

1. Voit käyttää erilaisia orgaanisia katteita istutusten päällä!

  • olki
  • kuorike
  • oksasilppu
  • nurmisilppu
  • hamppu
  • lampaanvilla
  • paperi
  • pahvi
  • biohajoavat kalvot

Myös ihan hiekka ja sora toimivat joissain tilanteissa. Meillä päällystettiin lavatarhan lavojen välit paksulla hiekkakerroksella sen jälkeen, kun olin repinyt vanhat muovikankaat sieltä pois.

Kyllä, rikat itää hiekkapinnassa ja nousevat juuristaan alta. Mutta tällä pyöräharalla ne on tosi näpsäkkä harailla pois hiekasta ja taas on siistiä! Rikat eivät juurru tiukkaan karkeaan hiekkaan. 

Neko pyörähara

2. Eristä uusi istutusalue pohjasta orgaanisilla aineilla

  • lampaanvilla
  • paperi, pahvi
  • kovat puiden lehdet, esim. tammi ja vaahtera paksuna kerroksena

Lampaanvilla toimii erinomaisena lavakauluksen pohjana jopa suoraan nurmikolle laitettuna. Tein lampaanvillasta testin kesällä 2023, jonka voit käydä lukaisemassa tästä.

 

3. Opettele kitkemään oikein

Kitkeminen on taito- ei voimalaji. Opettele tunnistamaan puutarhasi rikkakasvit ja kitke ne kompensaatiopisteessä. Oikealla ajoituksella, oikealla tekniikalla ja sopivilla työvälineillä kitkeminen on tehokasta ja mukavaa puuhaa.

Löydät kasvikohtaisia kitkemisohjeita tästä.

 

4. Tee istutuksista riittävän tiheitä

Perennapenkissä ei tarvitse olla paljasta multapintaa ollenkaan. Se on kuin kutsukortti rikkakasveille.

Istuta kasvit tiheästi ja täytä vielä välit maanpeitekasveilla, niin kitkemisen tarve vähenee murto-osaan entisestä.

Lammas makaa

Lopuksi…

Vaikka katekankaat voivat joskus tarjota lyhytaikaista ja helppoa ratkaisua istutusten rakentamiseen tai hoitoon, niiden haitat ympäristölle ovat merkittäviä ja huolestuttavia.

Toivon, että harkitset kestävämpiä ja luontoystävällisempiä vaihtoehtoja, jotka tukevat maan terveyttä ja ekosysteemiä pitkällä aikavälillä.

Vaikka se oma piha ja istutus tuntuisi maailman mittakaavassa kovin pieneltä jutulta, mieti mikä määrää muovia maahan päätyy, jos kaikki miljoona suomalaista pihanomistajaa toimisi samoin!

Pyritään yhdessä muovittomaan puutarhaan 💚!

 

muovista vapaa alue jpg
Luontokirje banneri2 jpg

Tilaa tästä MAKSUTON Kodinhoito-opas Luonnonystävälle!

X