kotimainen vs ulkomainen jpg

Kotimainen vs. ulkomainen tuote, kumpi on ekologisesti parempi valinta? Sitä pohdimme tässä postauksessa.

Olet varmasti törmännyt siihen, että sama tuote on Suomessa valmistettuna jopa merkittävästi kalliimpi kuin tuontitavara. Koska mietit hankintojasi ekologisuuden kannalta, olet varmasti joutunut pohtimaan kumpi olisi ekologisesti parempi valinta, kotimainen vai ulkomainen.

Tähän kysymykseen ei ihan yksiselitteistä vastausta ole. Kokonaisuus ratkaisee ja siihen vaikuttaa todella moni asia.

Yksinkertaiset säännöt ovat mukavia ja selkeitä. Olisi houkuttelevaa olettaa, että kotimaiset tuotteet ovat aina vihreämpiä, mutta totuus on paljon monimutkaisempi.

Et saa tässä artikkelissa mitään ”nyrkkisääntöjä” aiheesta, mutta toivon, että opit miettimään asiaa erilaisista näkökulmista.

Se toivottavasti auttaa sinua tekemään mahdollisimman hyviä ekologisia valintoja 😊.

1. Kuljetus

Yksi ensimmäisistä tekijöistä, jotka nousevat esiin vertailtaessa kotimaista ja ulkomaista tuotantoa, on kuljetus.

Mitä lähempänä sinua tuote on valmistettu, sitä vähemmän sitä tarvitsee kuljetella.

Mitä pidempi matka, sitä enemmän syntyy mm. hiilidioksidipäästöjä koko tuotteen elinkaarelle.

Tämä on loogista, mutta ota huomioon myös lähtöpaikka ja matkan pituus. Valmistuspaikan sijainti ja matkan pituus vaikuttavat nimittäin aika paljon kuljetusvälineeseen.

Lentäen Suomeen Espanjasta tuotu hedelmä voi olla ekologisesti paljon huonompi vaihtoehto kuin rahtilaivalla Kiinasta kuljetettu lenkkikenkä.

kotimainen vs ulkomainen tuote - rahtimuodot

2. Tuotantotavat

Tuotantoprosessilla on iso vaikutus tuotteen ekologisuuteen. Se on myös se osa, josta voi olla kuluttajana todella vaikeaa saada selkoa.

Suomessa ollaan tunnollisia sääntöjen noudattajia ja pidämme kiinni EU:n määräyksistäkin keskimääräistä paremmin. Meillä monet ympäristömääräykset ovat tiukempia ja niitä myös valvotaan tiukemmin kuin kaukomailla.

Suomalaisen tuotteen suhteen voi melko hyvin luottaa siihen, että säännöistä pidetään kiinni. Yleisemminkin läpinäkyvyys tuotantoprosesseissa on meillä paremmalla tolalla kuin monessa muussa maassa.

Ja onhan se helpompaa valvoa, mitä naapurissa toimiva tehdas piipuistaan tupruttaa kuin jossain maapallon toisella puolella oleva tuotantolaitos 😅.

Tuotantoprosessia pitää miettiä myös suhteessa ympäristöön.

Ei ole sama asia päästää tehtaan lauhdevesiä luonnontilaiseen lampeen tai herkälle rannikkoseudulle kuin avoimeen valtamereen.

Sama asia, joka jossain on vain pieni haitta ympäristölle, voi toisaalla aiheuttaa ison eko-ongelman.

Tästä hyvä esimerkki on yleisen rikkakasvien torjunta-aineen glyfosaatin vaikutukset. Lämpimämmissä maissa ja erilaisessa maaperässä sen haitat on pienemmät ja vaikutusaika lyhyempi kuin Suomessa.

Glyfosaatin käyttö meillä on siis suurempi ympäristöhaitta kuin saman aineen käyttö vaikkapa Italiassa.

Ympäristömerkit ovat tärkeä apuväline, kun pohdit tuotteiden ekologisuutta. Tarkista tästä, tunnetko viralliset ympäristömerkit.

3. Talous ja yhteisö

Minusta taloutta, eettisyyttä ja ekologisuutta ei voi täysin erottaa toisistaan. Ihmisten toiminta on aina inhimillistä ja kokonaisuuteen vaikuttaa myös tunteet.

Kun asioita pohditaan pitkällä aikavälillä, myös sellaisilla seikoilla kuin ihmisoikeudet, sosiaalinen tasa-arvo tai yhteisön yhteenkuuluvuuden tunne on merkitystä ympäristön kannalta.

Suomessa on toki monia muita maita parempi tilanne tässä suhteessa ja me myös näemme ja koemme lähialueen tilanteen selvemmin. Meillä on täällä tiukemmat lait ja säännökset ja arvostamme ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa.

Valitettavasti väärinkäytöksiä on kuitenkin täälläkin, usein liittyen ulkomaiseen työvoimaan. Eli pidetään silmät auki täälläkin! Mutta oma näkemykseni on kuitenkin, että pääosin suomalaisessa työelämässä noudatetaan korkeita eettisiä tavoitteita ja sääntöjä.

4. Tuotantomateriaalit ja luonnonvarojen käyttö

Tuotantomateriaalit ovat ehkä se selkein asia, jota ekologisuutta pohtiessa tutkitaan. Eli mistä materiaaleista tuote on valmistettu?

Ja tämä onkin iso ja tärkeä juttu. Lopputuloksen ekologisuuden kannalta on merkittävää, onko tuotteen valmistuksessa käytetty uusia luonnonvaroja vai kierrätetty vanhoja.

Suomessa kierrätysaste on melko korkea moniin muihin maihin verrattuna (vaikka paljon olisi parannettavaakin) ja jätehuolto toimii meillä yleisemminkin katsottuna erinomaisesti. Meiltä löytyykin kierrätysmateriaaleja jo melkeinpä tuotteesta kuin tuotteesta.

Kun valitset kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita, säästyy luonnonvaroja. Ja mitä isompi osa on valmistusaineista on kierrätettyä, sitä enemmän luonnonvaroja säästyy.

Kotimainen vs ulkomainen tuote - kierrätysmateriaalit

5. Tuotteiden kestävyys

Valitsemalla laadukkaita, kestäviä ja pitkäikäisiä tuotteita sinun tarvitsee ostaa harvemmin ja vähemmän, mikä sekin säästää tottakai luonnonvaroja.

Puoltaako tämä kotimaisen käyttöä?

Jaa-a, haluamme toki itse ajatella, että suomalaiset tuotteet ovat aina laadukkaampia kuin muiden, mutta eihän tämä aina ihan totta ole. Valitettavasti kertakäyttötavaraa tehdään meilläkin.

Kertooko hinta jotain laadusta?

Kyllä sikäli, että kun yritys ottaa kaiken edellämainitun huomioon, tuotteen valmistuksen kustannukset ovat korkeammat. Ja silloin sitä on myös tuotteen hinta.

Jos tuote on hyvin halpa, onkin syytä hyvin kriittisesti miettiä, miksi se on halpa. Mistä on tingitty, että tuote on voitu tuottaa niin halvalla?

Kotimainen vs ulkomainen tuote - mitä tästä opimme?

Kysymys siitä, onko kotimainen vai ulkomainen tuote ekologisempi, ei ole yksinkertainen. Sekä kotimaisilla että ulkomaisilla tuotteilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa ympäristönäkökulmasta.

Älä jää jumiin yhteen asiaan, vaan tarkastele koko tuotantoketjua ihan sieltä raaka-aineiden hankinnasta työvoiman oloihin ja tuotteen laadusta kuljetusmatkoihin.

Jos minä voin valita kahden ympäristövaikutuksiltaan samanlaisen tuotteen välillä, oma valintani on se kotimainen. Minulle lisäpisteitä kotimaisen puolelle tuo se,  että ostamalla kotimaista, tuen paikallista, suomalaista ympäristöystävällistä tuotekehitystä.

Se mille on kysyntää, sitä tehdään lisää!

Loppujen lopuksi matkalla kohti kestävämpää tulevaisuutta tarvitaan hyvin monitahoista lähestymistapaa ja tietoista kuluttamista.

Psst… jos mietit onko kotimainen vs ulkomainen tuote parempi puutarhan taimihankinnoissa, siitä aiheesta voit lukea lisää tästä.

Luontokirje banneri2 jpg

Tilaa tästä MAKSUTON Kodinhoito-opas Luonnonystävälle!

X