helppohoitoinen luonnonnurmikko

Helppohoitoinen luonnonnurmikko on luonnonystävän valinta pihan ”lattiaksi”.

Luonnollisesti syntyneellä nurmikolla on enemmän erilaisia lajeja, se tarjoaa kasvupaikan jopa monille uhanalaisille kasveille.

Sen hoito on paitsi helpompaa myös ympäristölle ystävällisempää, sillä sitä ei tarvitse kastella, ei lannoittaa, ei kalkita. Leikatakin sitä tarvitsee yleensä vähemmän kuin perinteistä muutamasta heinäkasvista muodostuvaa nurmikkoa.

Luonnonnurmikko on siis kaikin tavoin luonnolle parempi vaihtoehto, mutta miten sellaisen sitten pihaansa saa? Entä jos pihassa on jo se perinteinen nurmikko, pitääkö kaikki kaivaa taas auki, jos haluaa siitä luonnonnurmikon?

Näihin kysymyksiin saat vastaukset tästä artikkelista!

niittykirja liidi jpg

Miten luonnonnurmikko eroaa perinteisestä nurmikosta?

Tärkein ero luonnonnurmikon ja perinteisen välillä on kasvilajien määrä.

Kun perinteisessä nurmikossa kasvaa  ehkä 3-6 heinäkasvia, luonnonnurmikossa lajeja voi olla jopa kymmeniä.

Luonnonnurmikon lajit valikoituvat aina kasvupaikan kasvuoloihin, alueen käyttöön ja hoitoon sopiviksi. Ne kestävät vaihtelevasti tallausta, leikkausta, valoa ja varjoa, minkä takia nurmikon lajikkeisto vaihtelee paljon.

 

👉 Siellä missä kuljetaan paljon on toiset lajit kuin siellä, missä kuljetaan harvoin.

👉 Viikoittain leikatulla nurmella on eri lajit kuin kahden viikon välein leikatulla.

👉 Pensaan varjon puolella on eri kasvit kuin auringon puolella.

Yhteistä luonnonnurmikon lajeille on se, että ne ovat matalia ja kestävät leikkaamista ja tallaamista.

Toinen nimitys luonnonnurmikolle onkin pihaketo, joita ennen vanhaan pihapiireihin syntyi ihan itsekseen. Silloin ”hoito” oli tallaamista ja laiduntamista, nykyään laiduntamisen korvaa leikkuri.

Miten saat pihaasi luonnonnurmikon?

 

Luonnonnurmikon voi perustaa pihaan kolmella eri tavalla:

-> kylvämällä alueelle sopivien kasvien siemeniä

-> ryhtymällä leikkaamaan aluetta

-> muuttamalla nurmikon hoitotapoja

Apua kasvupaikan olosuhteiden tutkimiseen löydät täältä.

Voit myös käyttää näitä kaikkia kolmea yhtaikaa, tilanteestasi ja tavoitteistasi riippuen.

Perehdytään nyt näihin kolmeen tapaan hieman tarkemmin…

Luonnonnurmikko kylvämällä

helppohoitoinen luonnonnurmikko kylvamalla

Perinteinen nurmikko perustetaan yleensä kylvämällä, mutta luonnonnurmikon perustamisessa tämä on se työläin ja hitain vaihtoehto.

Helppohoitoinen luonnonnurmikko perustuu aina ”oikea kasvi oikeaan paikkaan” -periaatteelle, joten maata ei muokata kasveille sopivammaksi. Jos haluat kylvää luonnonnurmikon, on todella tärkeää perehtyä ensin paikan kasvuoloihin huolellisesti. Kylvettävät kasvit valitaan sitten näiden kasvuolojen mukaan.

Varsinainen kylvö tehdään hyvin samoin kuin nurmikon siemenilläkin. Tee siemenistä sekoitus, jossa erilaisten heinänsiementen osuus voi olla 70-80%. Voit myös sekoittaa ketokasvien siemenet tavallisen nurmiheinäseoksen joukkoon. 

Kylvötiheys voi olla harvempi kuin tavalliselle nurmelle, sillä se tulee täydentymään luonnollisesti alueelle leviävien ja kasvualustassa olevien siementen avulla.

OHJEET:

  1.  Muokkaa maa tasaiseksi
  2.  Maata ei tarvitse kasveille parantaa (lannoittaa tms.), mutta jos kyseessä on savimaa, sitä voi keventää esimerkiksi hiekalla. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta alueen käyttö on mukavampaa, kun se ei sateen jälkeen mene savivelliksi.
  3.  Valitse siemenet kasvupaikan mukaan. Siemeniä varataan 1,5- 2 kg aarille (10m x 10m). Siemenseoksessa tulee olla myös ns. suojaheiniä 70-80 % kaikista siemenistä.
  4.  Jos maa on kuivaa, se kannattaa itämisen nopeuttamiseksi kastella perusteellisesti ennen kylvöä.
  5.  Kylvä siemenet tasaisesti ristiin, jotta kylvöksestä tulee tarpeeksi tiheä ja tasainen. (Eli kulje piha ensin ”idästä-länteen” kylväen ja sitten ”etelästä-pohjoiseen”, ruudukkona.)
  6.  Haravoi siemenet kevyesti pintamultaan ja jyrää pinta.
  7.  Kastele ja pidä kylvös kosteana itämiseen asti.

Hanki ensisijaisesti kotimaisia siemeniä, suosittelen erityisesti Suomen Niittysiementä. Sieltä saat myös isompia eriä sekä valmiita sekoituksia.

Luonnonnurmikko leikkaamalla

helppohoitoinen luonnonnurmikko leikkaamalla

Olen usein kuullut hämmästelyä, kun olen opastanut nurmikon perustajaa ”vain leikkaamaan” pihaan nurmikon! Hämmennys on ymmärrettävää, mutta oikeasti aika moni juttu siellä pihalla hoituu parhaiten sillä vähimmällä mahdollisella vaivalla 😎.

Olen perustanut luonnonnurmikkoja monia aareja, ehkä jopa hehtaarin, tällä keinolla. Näin on syntyneet meidän omat nurmikot aina ja lisäksi tekniikkaa on sovellettu monen asiakkaankin nurmikoilla.

Erityisen hyvin tapa sopii paikkaan, jossa on jo valmiiksi ruohovartisia kasveja. Paikka voi olla vaikka entistä peltoa, vuosia hoitamattomana ollutta ”rikkaruohoviidakkoa”, sammaloitunutta nurmea tai melkeinpä mitä vaan.

Säännöllistä leikkaamista kestämättömät lajit, kuten vuohenputki ja juolavehnä häviävät alueelta nopeasti ja niiden paikan ottaa paremmin uusissa oloissa viihtyvät lajit.

Voit aloittaa nurmikon leikkaamisen mihin aikaan vuodesta haluat (ei ehkä talvella kuitenkaan…). Mutta helpointa on aloittaa keväällä.

OHJEET:

  1. Jos paikassa on paljon kuollutta kasvustoa, pitkää heinää tai lehtiä, silppua ne ruohonleikkurilla maan humusvaroja lisäämään.
  2. Haravoi maa rautaharavalla, jos se kaipaa tasoitusta tai jos siinä on paljon leikkaamista haittaavia kiviä tai kantoja. (Lehtiharavaa harvemmalla rautaharavalla löydät kivet ja kannot, tarkoitus ei siis ole poistaa kaikkea vanhaa kasvustoa.)
  3. Tasoita kumpareet ja kuopat mahdollisimman hyvin. Voit lisätä multaa kuoppiin (muista tiivistää hyvin) tai leikata kumpareita matalammiksi. Pelkällä haravallakin saa pienempiä kumpareita revittyä matalammiksi.
  4. Poista kaikki puuvartisten kasvien maanpäälliset osat huolella, kaiva tarvittaessa juurakot ylös (kantoja ei saa jäädä). Poista myös kivet huolellisesti, ruohonleikkuri kiittää   .
  5. Leikkaa nurmea aluksi viikottain. Pikkuhiljaa nurmelle valikoituu juuri tähän kasvupaikkaan sopiva, hyvin leikkaamista sietävä kasvilajisto. Ja samalla voit ruveta harventamaan leikkauskertoja joka toiseen tai jopa joka kolmanteen viikkoon.

Helppohoitoinen luonnonnurmikko syntyy myös pelkästään hoitotapoja muuttamalla

kukkiva nurmikko

Entä jos sinulla on ihan ok nurmikko, jonka nyt haluaisit vain muuttaa helppohoitoisemmaksi ja luontoystävällisemmäksi.

Se onnistuu todella helposti, muuta vain nurmikon hoitotapoja. Ja mikä mukavinta, käytännössä nimenomaan vähennä hoitoa!

OHJEET:

  1. Harvenna leikkauskertoja. Anna nurmikon kasvaa n. 15 cm korkeaksi ennen leikkaamista.
  2. Älä kitke mitään kasveja pois nurmikolta
  3. Älä kastele, äläkä lannoita
  4. Jos nurmella on jo joitain kukkivia ketokasveja, kierrä ne mahdollisuuksien mukaan nurmea leikatessasi ja anna niiden siementää ennen leikkaamista.
  5. Jätä nurmisilppu paikalleen
  6. Älä haravoi myöskään syksyn lehtiä pois, vaan silppua ne ruohonleikkurilla (voit kuitenkin haravoida keväällä, jos ehdottomasti haluat!)

Pikkuhiljaa entinen nurmiaavikko muuttuu itsestään yhä monilajisemmaksi luonnonnurmikoksi.

Mitä etuja nurmikon muuttamisesta luonnonnurmikoksi on?

Helppohoitoinen luonnonnurmikko on perinteistä luontoystävällisempi vaihtoehto useista syistä:

Biodiversiteetti:

Monilajinen nurmikko tukee suurempaa biodiversiteettiä, eli siinä elää enemmän erilaisia  kasvi-, hyönteis- ja eläinlajeja kuin tavallisella nurmikolla. Tämä puolestaan ​​edistää ekosysteemin terveyttä ja vakautta.

biodiversiteetti

Ekosysteemipalvelut:

Luontoystävällisen puutarhanhoidon ydin on opetella yhteistyötä luonnon kanssa, eli oppia käyttämään ekosysteemipalveluita. Monilajinen nurmikko auttaa tässä mm. estämällä maaperän eroosiota, imemällä sade- ja sulamisvesiä tehokkaammin, pitämällä maaperän pieneliöt elinvoimaisina.

ekosysteemi polyttajat

Luonnon monimuotoisuuden suojeleminen:

Monilajinen luonnonnurmikko tarjoaa monipuolisempaa ravintoa hyönteisille, linnuille ja pienille nisäkkäille kuin pelkistä heinäkasveista koostuva nurmikko. Tämä on erityisen tärkeää monien uhanalaisten lajien säilyttämisen kannalta.

luonnonsuojelu

Vähemmän kemikaalien käyttöä:

Luonnonnurmikolla mikään kasvi ei ole rikkaruoho, joten rikkakasvien torjuntaa ei tarvita. Monilajisuus vähentää muutenkin torjunta-aineiden ja keinolannoitteiden käytöllä, koska eri kasvilajit tarjoavat luonnollista suojaa tuhohyönteisiä vastaan ja edistävät maaperän terveyttä.

kuollut maa

Esteettinen arvo:

Kauneus on tietysti katsojan silmässä, mutta harva ihailee perinteistä nurmikkoa sen kauneuden takia. Useammin olen kuullut sen näyttävän siistiltä, pehmeältä tai hyvin hoidetulta kuin kauniilta. Luonnonnurmikko sen sijaan voi todella olla kaunis, sillä monet sen lajit kukkivat.

kaunis nurmikko

Ilmastonmuutoksen torjunta:

Monilajisen nurmikon hiilensidontapotentiaali on usein suurempi kuin yksitoikkoisen heinänurmikon, mikä auttaa torjumaan ilmastonmuutosta sitomalla enemmän hiilidioksidia ilmakehästä. Luonnonnurmikko myös vihertää aiemmin keväällä, eikä sitä tarvitse niin usein moottorileikkureilla leikellä, mitkä myös ovat tärkeitä seikkoja ilmastonmuutoksen hidastamisessa.

ilmastonmuutos

Helppohoitoisuus:

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisempänä etuna luonnonnurmikolla on sen helppohoitoisuus.

Ei kastelua,

ei kitkemistä,

ei kalkintaa,

ei lannoitusta.

Leikkaamistakin tarvitaan harvemmin!

Voit keskittyä siihen, mistä pihalla tykkäät eniten. Harvalla se taitaa olla nurmikonleikkuu tai sen kitkeminen!

 

rentopiha

Kokeile sinäkin vaihtaa perinteinen nurmikko luonnonnurmikoksi, niin huomaat kyllä eron. Kokeile vaikka pienellä pläntillä ensin, jos epäilyttää!

niittykirja liidi jpg

Tilaa tästä MAKSUTON Kodinhoito-opas Luonnonystävälle!

X